ŠTO MISLIM O TRIOLOGIJI: IZBOR-ELITA-ODABRANA


Pišem vam o ovoj triologiji jer me zbilja oduševila. U zadnje vrijeme čitam jako puno knjiga koje su baš za opuštanje. Da te uvedu u svoju priću i da zaboraviš na sve oko sebe, i koji je dan i sat.
Knjiga mi se posebno sviđa jer je radnja smještena u budućnosti. Autorica se zbilja poigrala političkim stanjem i sve preokrenula.

- ne postoji Amerika sa svojim saveznim državama.
- postoji kraljevstvo i pokrajine .
- društveni poredak je vraćen u prošlost kada su postojale kaste, kraljevska obitelj je broj 1, te još 7 kasta, što si veći broj, siromašniji si.
- Noć vještica je samo povijesni događaj.
- podaci o današnjem životu su sačuvani samo u knjigama koje su prava rijetkost i nebi smjele niti postojati. Velika većina ih je uništena.
- računala su pojam za koji malo ljudi zna, dostupni za šaćicu bogatih ljudi.
- svijet je preživio tri svjetska rata i održava se četvrti. 
Radi se o tome, da je sin iz kraljevske obitelji postao punoljetan i mora odabrati princezu. A bira ju tako da se održava izbor. Kraljevska obitelj bira 35 djevojaka, koje dolaze živjeti u kraljevsku palaću, družiti se s princem, kako bi ih on mogao bolje upoznati i zaljubiti je u jednu od njih, koja će na kraju pobijediti u izboru i postati princezom.


I onda, naravno, kao što već možete pogoditi, zaljubljuje se u jednu djevojku, koja potjeće iz siromašne kaste. (Zanimljivo je da je autorica, glavnu junakinju priće nazvala baš - America.) 
Sam izbor, iako bi se trebao temeljiti na tim malim, slatkim ljubavnim zavrzlamama je puno više od toga. U pozadini svega stoji politika i mnoge djevojke su zapravo izabrane iz političkih razloga, kako bi se postigla savezništva i primirja. Amerika je jedina ostala u užem krugu a da dolazi iz niže kaste i nema nikakva politička utjecaja. 
Jel vam moram govoriti hoće li ona pobijediti ili ne? Hahaha

Zašto mi se svidjela knjiga?

Opisane su situacije o kojima se i sama zapitkujem svakoga dana. Neki odlomci, kao da su upučeni meni, kao ohrabrenje, kao potpora iznutra. Neki kao da su napisani da me podsjete na mene samu, na nesigurnosti s kojima se i sama susrećem. Kao da ti netko blizak pokušava reći koliko vrijediš, podsječa te na što si sve sposobna i stvorena, kad sama to ne vidiš. 

Znate ono kad se totalno možete upistiti u priću i zaboraviti na svijet oko sebe. Jer ono što čitate je sada vaš svijet.

Iskreno me zanima je li netko već pročitao knjige i kako ste ih doživjeli? Znam da svatko od nas na drugačiji način proživljava svaku pročitanu knjigu i htjela bi znati vaše mišljenje.
I nadam se da ću barem jednu osobu potaknuti na čitanje spomenute. Comments